Ben jij de enthousiaste professional die onze projecten succesvol maakt? Transparantie en openbaarmaking vanuit de overheid naar politiek en samenleving staat meer dan ooit in de belangstelling. De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden is hiervoor een belangrijke opgave. De ministeries voor Economische Zaken (EZ), Klimaat en Groene Groei (KGG) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) willen hun IHH verbeteren en hebben hiervoor een groeiplan opgesteld, dat bestaat uit een portfolio van projecten vanuit verschillende invalshoeken, namelijk de 4 actielijnen van het programma Open op Orde van de Rijksoverheid. Voor het verbeteren van onze IHH in informatiesystemen (actielijn 3) zoeken we een enthousiaste projectleider/coördinator.
Ons team bestaat uit drie coördinatoren, en een portfoliomanager. We komen regelmatig bijeen om de projecten onderling op elkaar af te stemmen. Er zijn zes projecten gedefinieerd in jouw actielijn, deze realiseer je in samenwerking met de lijnorganisatie, en deels met ingehuurde expertise in jouw team.
Jij rapporteert aan de portfoliomanager over de operationele voortgang van jouw projecten en over de voortgang ten opzichte van de doelen van de n-meting. De stuurgroep wordt door de portfoliomanager geĂŻnformeerd. Jij betrekt de lijnorganisatie zodat de producten die door jouw projecten worden opgeleverd kunnen worden geĂŻmplementeerd. Dit doe je met twee afdelingen binnen Informatiemanagement Bedrijfsvoering (IMB), Functioneel Beheer Generieke ICT toepassingen (FBG) en Regie en Advies (R&A).
Concreet werk je aan de volgende projecten:
• Richtlijn IHH ontwikkeling processen en systemen
• Doorontwikkeling architectuur-positie IHH
• Voorzieningen voor chatarchivering en socialmedia-archivering
• Duurzaam toegankelijke overheidsinformatie in de I-keten
• Doorvoering Model metadata
• Innovatieteam
Wat verwachten we van jou
Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit, de doorlooptijd en je zorgt ervoor dat inzet van interne en externe resources beschikbaar is. Je bent goed in het schaken op meerdere borden tegelijkertijd, houdt overzicht en genereert gevraagd en ongevraagd inzicht in voortgang, risico's en kansen voor betrokkenen. Je kan mensen aansturen en tegelijk ook zelf een project oppakken. Je kan makkelijk schakelen tussen strategische, tactische en operationele niveau's. Het beleggen van een product in een PDCA cyclus is voor jou geen uitdaging, je helpt de organisatie immers altijd met nazorg van een opgeleverd product.
De afgelopen periode zijn de projecten concreet gemaakt, de stakeholders zijn inzichtelijk, en de eerste expertises zijn aangetrokken in het team. Jij bent die kanjer die ervoor zorgt dat de projecten uitgevoerd worden.
Transparantie en openbaarmaking vanuit de overheid naar politiek en samenleving staat meer dan ooit in de belangstelling. De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden is hiervoor een belangrijke opgave. Jaarlijks voeren de ministeries EZ, KGG en LVVN de n-meting uit om de staat van onze IHH te meten, zoals rijksbreed is geformuleerd. De 2-meting in 2023 resulteerde in de score 2,13. De 3-meting (eind 2024) resulteerde in een score van 2,36. In 2026 willen we uitkomen op een score van 3,0 voor de kerndepartementen. Niveau 3 betekent dat de organisatie inzicht, overzicht en grip heeft op informatie en dat medewerkers weten wat hun verantwoordelijkheid is t.a.v. die informatie. De opgave om eind 2026 op een volwassenheidsscore van 3,0 uit te komen is vertaald naar het Groeiplan IHH, waar de directeur IV
opdrachtgever van is.
Het groeiplan is opgebouwd conform de 4 actielijnen uit “Open op Orde” en de n-meting:
1.Informatieprofessionals
2.Aard en volume van de informatie
3.Informatiesystemen
4.Bestuur en naleving
Doel Actielijn 3:
De werkprocessen en aanpalende ICT-voorzieningen ondersteunen op een adequate wijze de organisatie en haar medewerkers. Informatie wordt vastgelegd, is en blijft vindbaar, en de basis voor uitwisseling van informatie is gelegd.
Informatiesystemen zorgen voor een voorzieningen-landschap dat IHH-proof is en beter aansluit op de behoeftes van de organisatie. Het is erop gericht om waar mogelijk slim en geautomatiseerd te werken in, en te sturen op, informatieprocessen. Voor een intensief informatie-verwerkende organisatie als EZ, KGG en LVVN is dit bijna een randvoorwaarde gezien de maatschappelijke opgaven waarvoor zij aan de lat staan. Met het sturen op Actielijn 3 bereiken we dat de werkprocessen en aanpalende ICT-voorzieningen op een adequate wijze de organisatie en haar medewerkers ondersteunen. Daarnaast wordt informatie vastgelegd, vindbaar is en blijft en dat de basis voor uitwisseling van informatie is gelegd.
Het ministerie van Economische Zaken werkt samen met zijn partners aan een innovatief én ondernemend Nederland en een sterke, weerbare economie, en cultuur die iedereen kansen biedt. Ondernemers en bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat. We zoeken daarbij steeds de beste balans tussen de belangen van bedrijven, consumenten en de omgeving.